Για την αναγέννηση της χώρας (Συνέντευξη στον Κώστα Αγόρη, Πρωινός Λόγος, 26-5-2022)

Για την αναγέννηση της χώρας (Συνέντευξη στον Κώστα Αγόρη, Πρωινός Λόγος, 26-5-2022)

Κύριε Γάτσιε το Κίνημα Αλλαγής έχει μπει σε μία νέα εποχή, με νέα ηγεσία, ενώ πρόσφατα επανήλθε ο πράσινος ήλιος και το ΠΑΣΟΚ ως όνομα. Πού οδεύει;

Είναι γνωστό, κύριε Αγόρη, ότι το ΠΑΣΟΚ πέρασε μία μεγάλη ιστορική κρίση που, ταυτόχρονα, ήταν μία μεγάλη ιστορική αδικία. Χρεώθηκε κάτι για το οποίο δεν ήταν κατά κύριο λόγο υπεύθυνο, τη χρεοκοπία του 2010. Πλήρωσε ένα βαρύτατο τίμημα γι’ αυτό. Νομίζω πως ήταν η μεγαλύτερη πολιτική αδικία στην ιστορία της νεότερης Ελλάδας, που προήλθε από το μεγαλύτερο ψέμα που λέχθηκε ποτέ στη χώρα μας και το οποίο δυστυχώς έγινε πιστευτό από μεγάλο αριθμό πολιτών: πως το Μνημόνιο έφερε την κρίση και όχι η κρίση το Μνημόνιο. Απεκρύβη δε για σειρά ετών, ότι ήταν η καταστροφική διακυβέρνηση 2004-2009 εκείνη η οποία οδήγησε στον οριστικό δημοσιονομικό εκτροχιασμό και στη χρεοκοπία. Ευτυχώς, όμως, στην ιστορία τα ψέματα και οι αδικίες κάποια στιγμή αποκαλύπτονται και αποκαθίστανται. Αυτό συμβαίνει και τώρα. Το ΠΑΣΟΚ επανέρχεται και παίρνει τον δρόμο της ιστορικής του ευθύνης που είναι να έχει την πρωτοβουλία για την ανάταξη της χώρας.

Είχατε Συνέδριο τις προηγούμενες ημέρες. Πού εστιάσατε και ποιο ήταν το επιστέγασμα;

Το Συνέδριο ολοκλήρωσε την οργανωτική μας ανασυγκρότηση που ξεκίνησε με την εκλογή του νέου Προέδρου μας, Νίκου Ανδρουλάκη, και συνεχίστηκε με τις εκλογές Νομαρχιακών και Τοπικών Συντονιστικών Επιτροπών. Όμως το κύριο στοιχείο του, νομίζω, ήταν η συνειδητοποίηση από όλες και όλους τους Συνέδρους ότι η αναγέννηση της παράταξής μας δεν είναι αυτοσκοπός. Σκοπός είναι η αναγέννηση της χώρας. Τον τόνο προς αυτήν την κατεύθυνση τον έδωσε ο ίδιος ο Πρόεδρος με την προγραμματικού τύπου εναρκτήρια ομιλία του.

H δημοσκοπική άνοδος που απολαμβάνει το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ τους τελευταίους μήνες θεωρείτε ότι θα αποτυπωθεί και στην κάλπη; Γιατί πολλοί εκτιμούν ότι σταδιακά όλο αυτό θα «ξεφουσκώσει».

Η δημοσκοπική άνοδος στην οποία αναφέρεστε είναι συνέπεια ενός άλλου, πιο σημαντικού γεγονότος, μίας πιο βαθιάς κοινωνικής διεργασίας. Εκφράζει μία ουσιώδη μεταστροφή της ελληνικής κοινωνίας, με πολύ θετικά χαρακτηριστικά. Μετά, δηλαδή, την περιπλάνησή της ανάμεσα στη Σκύλλα του λαϊκισμού και στη Χάρυβδη της δημαγωγίας –κάτι που στην πραγματικότητα δεν συνιστούσε παρά την άλλη όψη της βαθιάς οικονομικής και κοινωνικής κρίσης την οποία βίωνε– η ελληνική κοινωνία σταδιακά ανακτά την αυτοπεποίθησή της και την εμπιστοσύνη στον εαυτό της.  Αυτή τη δυναμική εκφράζει η δημοσκοπική άνοδος του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής.  Συνεπώς, δεν νομίζω ότι είναι κάτι επιφανειακό το οποίο μπορεί να «ξεφουσκώσει». Είναι κάτι βαθύτερο και ουσιαστικότερο, το οποίο θα συνεχίσει να αναπτύσσεται.

Είναι ξεκάθαρο ότι τόσο η ΝΔ όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ και καλοβλέπουν και θα επιδιώξουν συνεργασία μαζί σας μετά τον πρώτο γύρο στις εθνικές εκλογές του 2023. Τι θα κάνετε;

Μάλλον καλοβλέπουν τις ψήφους της παράταξης, παρά τη συνεργασία με την παράταξη. Σε κάθε περίπτωση, όπως έχω ξαναπεί, μόνο στην Ελλάδα συμβαίνει να καλούνται τα κόμματα να δηλώσουν προεκλογικά με ποιον θα συνεργαστούν μετεκλογικά. Προεκλογικά, τα πολιτικά κόμματα οφείλουν να παρουσιάζουν με ποιες αρχές, πρόγραμμα και στόχους κατεβαίνουν στις εκλογές. Οι πολίτες με την ψήφο τους κρίνουν τόσο τα προγράμματα όσο και την αξιοπιστία αυτών που τα παρουσιάζουν, και αναθέτουν ρόλους και καθήκοντα.  Αυτά είναι στοιχειώδη ζητήματα λαϊκής κυριαρχίας. Υπ’ αυτήν την έννοια, θεωρώ ότι η ερώτηση αυτή είναι πραγματικά πολύ  πρόωρη. Εκτός όμως από αυτό, μία τέτοια συζήτηση σε μία τέτοια στιγμή δεν βοηθάει να πετύχουμε ως πολίτες της χώρας τη δημοκρατική ωριμότητα, την υπευθυνότητα αλλά και την ενημέρωση την οποία πρέπει να έχουμε ώστε να κατευθύνουμε την ψήφο μας με τον σωστό τρόπο. Τώρα, λοιπόν, θα συζητήσουμε για προγράμματα, οράματα και στόχους και όχι για μετεκλογικές συμμαχίες.

Πόσο πιθανό θεωρείτε πως είναι να προκύψει από τις επόμενες εθνικές εκλογές μία διαφορετική κυβέρνηση από τη σημερινή;

Με δεδομένο το εκλογικό σύστημα με το οποίο θα πραγματοποιηθούν οι επόμενες εθνικές εκλογές, δεν είναι καθόλου απίθανο να υπάρχει διαφορετική κυβέρνηση από την παρούσα και να είναι μία κυβέρνηση συνασπισμού. Οι κυβερνήσεις συνασπισμού, όπως ξέρετε, συνήθως θεωρούνται στην Ελλάδα ως αναγκαίο κακό γιατί, παραδοσιακά, τα κόμματα προτιμούν να μονοπωλούν την εξουσία όχι τόσο για να εφαρμόσουν κάποιο πρόγραμμα, αλλά για να απολαμβάνουν κατ’ αποκλειστικότητα τις χαρές της εξουσίας! Αυτό ήταν και είναι σημάδι κοινωνικής και πολιτικής ανωριμότητας. Ενώ, λοιπόν, εγώ δεν είμαι κατ’ ανάγκην οπαδός των κυβερνήσεων συνεργασίας, παρόλα αυτά θέλω να πιστεύω ότι αν τα πράγματα έρθουν έτσι ώστε να πρέπει να υπάρξει κυβέρνηση συνεργασίας, αυτή δεν θα αντιμετωπισθεί ως ένα αναγκαίο κακό, αλλά ως ένα μέσο για να εφαρμοστεί μία πολιτική που θα αποτελεί τον κοινό παρονομαστή μεταξύ των κομμάτων που συμμετέχουν στην κυβέρνηση αυτή. Η βάση της όποιας συνεργασίας, δηλαδή, θα πρέπει να είναι προγραμματική και όχι κατανομής υπουργικών θώκων. Και πιστεύω πως αν συμβεί κάτι τέτοιο θα είναι σημαντικό βήμα πολιτικής και κοινωνικής ωριμότητας για τη χώρα.

Ήσασταν πρώτος σε ψήφους υποψήφιος βουλευτής του ΚΙΝΑΛ στον Νομό Ιωαννίνων το 2019 και προφανώς θα είστε στη λίστα και των επόμενων εκλογών. Ωστόσο και σε τοπικό επίπεδο το ενδιαφέρον για συμμετοχή στο ψηφοδέλτιο είναι αυξημένο λόγω δημοσκοπικής ανόδου. Πώς το σχολιάζετε;

Είμαι βέβαιος ότι το ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής στον νομό μας θα είναι ισχυρό και νικηφόρο!

Να μιλήσουμε λίγο για τον τόπο μας. Ποιες πρέπει να είναι οι προτεραιότητες κατά τη γνώμη σας για να αλλάξει η μοίρα του και κατ’ επέκταση και η μοίρα όσων κατοικούμε εδώ;

Υπάρχουν πολλά που πρέπει να γίνουν και τα οποία δεν εξαντλούνται στην ολοκλήρωση των οδικών αξόνων, στη σύνδεση της Ηπείρου με τους αγωγούς φυσικού αερίου και σε όποιες άλλες εκκρεμότητες υποδομών υπάρχουν. Βασική προτεραιότητα θα πρέπει να είναι η αντιμετώπιση της πληθυσμιακής και παραγωγικής συρρίκνωσης των περιοχών εκτός λεκανοπεδίου. Την ώρα που τα Γιάννινα αναπτύσσονται ραγδαία, τα χωριά μας, ακόμη και οι κωμοπόλεις, ερημοποιούνται. Χρειάζεται ένα μοντέλο ισόρροπης ανάπτυξης, που δε θα αρχίζει και θα τελειώνει στη μονοκαλλιέργεια του τουρισμού, αλλά θα έχει να κάνει με την ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα, τη μεταποίηση, ακόμη και την προσέλκυση βιομηχανικών μονάδων με την παροχή κινήτρων, αντίστοιχων με αυτά που έχουν δοθεί σε άλλες περιοχές εθνικού ενδιαφέροντος της χώρας. Στο πλαίσιο αυτό, σημαντικό είναι να διερευνηθεί σοβαρά η αξιοποίηση των δημοτικών και δημοσίων γαιών που παραμένουν ανεκμετάλλευτες. Η όλη προσπάθεια θα πρέπει να εξελιχθεί σε βάθος χρόνου και να έχει πρωτίστως ενδογενή χαρακτηριστικά, με τη συμμετοχή του Πανεπιστημίου και των παραγωγικών φορέων της περιοχής.

Κατά τη γνώμη σας έχουν γίνει ή δρομολογήθηκαν σημαντικά πράγματα, δηλαδή έργα από την Κυβέρνηση την τελευταία τριετία στον Νομό μας; Τι θα μπορούσε να γίνει αλλά δεν προχώρησε;

Έχουν ειπωθεί πολλά, αλλά γίνονται λίγα. Όλοι το γνωρίζουμε αυτό. Ακόμη και ο οδικός άξονας Ιωάννινα – Κακαβιά, παρά το γεγονός ότι αποτελεί τμήμα του ευρωπαϊκού αυτοκινητοδρόμου από την Τεργέστη στην Καλαμάτα, ο γνωστός ως «Γαλάζιος ή Μπλε Διάδρομος», κατασκευάζεται «κουτσουρεμένος» και όχι ως ένας τετράιχνος, κλειστός αυτοκινητόδρομος ευρωπαϊκών προδιαγραφών, όπως είχε σχεδιαστεί και όπως όφειλε να είναι. Μάλιστα, διατυπώθηκαν από την κυβέρνηση δικαιολογίες για την υποβάθμισή του που όχι μόνο κατακρημνίζουν την ποιότητα του δημόσιου διαλόγου, αλλά υποτιμούν και τη νοημοσύνη μας. Όμως ακόμη κι έτσι, παρά τις προφορικές διαβεβαιώσεις για δημοπράτησή του εντός του έτους, φαίνεται πως αυτό δε θα συμβεί, από τη στιγμή που δεν έχει ακόμη ανατεθεί η εκπόνηση των υπολειπόμενων μελετών. Δυστυχώς, τα Γιάννινα και, γενικότερα, η Ήπειρος δεν έχουν να περιμένουν κάτι ουσιώδες από αυτήν την κυβέρνηση.

Το κορυφαίο πρόβλημα για όλους μας σήμερα είναι η ακρίβεια, τόσο η ενεργειακή όσο και η γενικότερη. Μπορεί κατά τη γνώμη σας να αντιμετωπιστεί πιο αποτελεσματικά; Πώς κρίνετε τα μέτρα που έχει λάβει μέχρι στιγμής η Κυβέρνηση;

Έχω εκφράσει επανειλημμένα τις απόψεις μου για το συγκεκριμένο θέμα. Καταρχήν πρέπει να λέμε την αλήθεια στους πολίτες. Η ακρίβεια, ο πληθωρισμός είναι πρόβλημα της παγκόσμιας οικονομίας και η Ελλάδα δε θα μπορούσε να το αποφύγει. Ο πληθωρισμός είναι πρωτίστως εισαγόμενος και έχει προκληθεί από τις δυσλειτουργίες και τις ανισορροπίες της παγκόσμιας οικονομίας. Όμως, αυτά που έπρεπε να κάνουμε στην Ελλάδα και δεν τα κάνουμε είναι τα εξής: αφ’ ενός μεν να μεριμνήσουμε ώστε ο εγχώριος πληθωρισμός να μην ξεπεράσει τον εισαγόμενο, δηλαδή να μην αυξηθεί και άλλο και να μην επιβαρύνει επιπλέον τους Έλληνες πολίτες και την ελληνική παραγωγή, αφετέρου δε να λάβουμε μέτρα για να προστατευθούν από την άνοδο των τιμών τα πιο ευάλωτα στρώματα του πληθυσμού. Η κυβέρνηση, δυστυχώς, είναι νωχελική και αναποφάσιστη στο σημείο αυτό και το πιο σημαντικό μέτρο για τα πιο ευάλωτα τμήματα του πληθυσμού, που είναι η μείωση του ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης, δεν έχει ληφθεί ακόμη. Όπως και η επιβολή πλαφόν στις τιμές λιανικής για την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, όπως επανειλημμένα έχουμε ζητήσει.

Αν σας ζητούσα να μου πείτε τη γνώμη σας για τον Πρωθυπουργό τι θα μου λέγατε;

Παρά την δημαγωγία που αρέσκεται στο να δαιμονοποιεί τον κάθε πολιτικό αντίπαλο,  προσωπικά βρίσκω τον πρωθυπουργό συντηρητικό μεν στις απόψεις του, αξιοπρεπή δε στην παρουσία του. Θεωρώ ως τη μεγαλύτερη και βασικότερη αδυναμία του το ότι ηγείται ενός κομματικού μηχανισμού και μίας κυβέρνησης η οποία δεν έχει αλλάξει ουσιαστικά σε τίποτα, όσον αφορά τις αντιλήψεις της και τα ένστικτά της, από την περίοδο 2004-2009 και προηγουμένως. Δεν είναι καθόλου τυχαίο, άλλωστε, ότι αυτά που ουσιαστικά αποτελούν θετικό έργο για την κυβέρνησή του έχουν προέλθει από ανθρώπους που δεν ήταν στο παρελθόν μέλη της ΝΔ.

Πώς κρίνετε τη στάση και τα πεπραγμένα του ΣΥΡΙΖΑ ως αξιωματική αντιπολίτευση;

Είναι εντυπωσιακό ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ως αξιωματική αντιπολίτευση πολιτεύεται σαν να μην έχει μάθει τίποτε από την κυβερνητική του θητεία. Ξέρετε, σε κάθε πραγματική δημοκρατία και σε κάθε ευνομούμενη πολιτεία ο ρόλος της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι κεφαλαιώδης, κατά το ότι αυτή έχει το κύριο βάρος της πολιτικής διαπαιδαγώγησης των πολιτών. Ο ΣΥΡΙΖΑ, όμως, με την ανευθυνότητα που τον χαρακτηρίζει, με την έμφυτη και αθεράπευτη τάση του προς τη δημαγωγία και τον λαϊκισμό, προσφέρει τη χειρότερη δυνατή υπηρεσία στην Δημοκρατία μας. Επιπλέον, η ποιότητα αντιπολίτευσης την οποία ασκεί και η πλήρης αναξιοπιστία στην οποία έχει περιπέσει συνιστά τη μεγαλύτερη διαφήμιση και το καλύτερο δεκανίκι για την κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Σας ευχαριστώ πολύ κ. Γάτσιε.

Εγώ σας ευχαριστώ για τη δυνατότητα να επικοινωνήσω τις απόψεις μου στους αναγνώστες σας.

Σχετικές αναρτήσεις

Απαντήστε

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.