“Να πάρουμε την πατρίδα στα χέρια μας”

Τι σημαίνει η υποψηφιότητά σας για τον νέο φορέα στην Κεντροαριστερά; Γιατί αποφασίσατε να εμπλακείτε στη διεκδίκηση της ηγεσίας;

Θέλει να σηματοδοτήσει τη σύγκρουση ανάμεσα στο νέο και στις ποικίλες εκδοχές του παλιού. Αυτήν την μάχη δίνω και για αυτό ζητώ τη συμμετοχή των πολιτών και την υποστήριξή σας. Ενώ οι κίνδυνοι για την Ελλάδα ελλοχεύουν, ο πολιτικός κόσμος συνεχίζει την ίδια πορεία προσκολλημένος στις αντιλήψεις και συμπεριφορές που μας έφεραν στην παρούσα κατάσταση. Λες και δεν άλλαξε τίποτε. Αυτό, λοιπόν, που με ώθησε να διεκδικήσω την προεδρία, δημοσιοποιώντας ευρύτερα τις απόψεις μου, είναι η πεποίθησή μου πως η ανεπάρκεια του παλαιού πολιτικού κόσμου και η εξ αιτίας του παραίτηση του ελληνικού λαού από την πολιτική, συνιστούν πολλαπλασιαστές των κινδύνων που μας απειλούν. Καλώ τους πολίτες να συμβάλλουν στην εθνική και παραγωγική ανόρθωσή μας αρχίζοντας από την ανανέωση του πολιτικού συστήματος. Πιστεύω ότι και η παράταξη και η χώρα χρειάζονται ανθρώπους οι οποίοι συνδυάζουν το εθνικό όραμα με γνώσεις και διοικητική ικανότητα. Εκείνο που μετά βεβαιότητος δε χρειάζονται είναι δια βίου ανεπάγγελτους που σταδιοδρομούν ως επαγγελματίες πολιτικοί.

 

Επιμένετε να μιλάτε για παραγωγική ανόρθωση και για το «παραγωγή ή θάνατος». Γιατί αυτή η προτεραιότητα στις θέσεις σας και στην διακήρυξή σας ;

Γιατί πίσω από την δημοσιονομική χρεοκοπία του 2009-2010 βρίσκεται μια παραγωγική και ανταγωνιστική χρεοκοπία στην οποία οδηγήθηκε η χώρα επί σειρά ετών, πριν και μετά την είσοδο της στην ΟΝΕ.
Η δημοσιονομική χρεοκοπία του 2009-2010 και ό,τι ακολούθησε έκτοτε είναι συνέπεια της συρρίκνωσης και της καταστροφής τής παραγωγικής βάσης, του παραγωγικού ιστού, της παραγωγικής ικανότητας των Ελλήνων. Κι αυτό αφορά το σύνολο της χώρας, αλλά και κάθε περιφέρειά της σε ανάλογο ή μεγαλύτερο βαθμό. Και την Ήπειρο ιδιαίτερα.

 

Υποστηρίζετε ότι το πολιτικό πρόβλημα της χώρας είναι γεννήτωρ του οικονομικού. Όμως συμμετέχετε σε μια διαδικασία όπου συμμετέχουν και παλιά κόμματα π.χ. ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ. Θα είναι νέος ο φορέας ή συγκόλληση κομμάτων;

Απέναντι στον ασυνάρτητο και σταλινικό ΣΥΡΙΖΑ και την πελατειακή ΝΔ, χρειάζεται ένας φορέας που δεν θα βαρύνεται με τις αμαρτίες τού παρελθόντος. Μιλώ για ένα εθνικό, δημοκρατικό κόμμα.
Ας είμαστε ειλικρινείς. Όπως επανειλημμένα έχω δηλώσει και γράψει, για τη χρεοκοπία που διάγουμε τη μεγαλύτερη ευθύνη διαχρονικά φέρει η ελληνική δεξιά, ιδιαίτερα δε την περίοδο 2004-2009 που έδωσε τη χαριστική βολή στη χώρα. Όμως, επίσης, το κυβερνητικό ΠΑΣΟΚ έχει ένα πολύ μεγάλο μερίδιο της ευθύνης για την κατάσταση που βρίσκεται η πατρίδα μας. Και η Δημοκρατική Αριστερά έχει το μερίδιό της. Πρέπει να πούμε την απλή αλήθεια: το ΠΑΣΟΚ έχει κλείσει τον ιστορικό του κύκλο.
Ο νέος δημοκρατικός φορέας, που είναι η απαραίτητη δύναμη για να βγει η χώρα από την κρίση, δεν μπορεί να μιλάει με τη γλώσσα που μιλάει το ΠΑΣΟΚ σήμερα ή το Ποτάμι. Δεν μπορεί να λέει μισόλογα και δεν μπορεί να λέει στους ανθρώπους πράγματα που θα είναι ευχάριστα στα αυτιά τους. Χρειάζεται αγώνας και προσπάθεια.
Οι πολίτες έχουν πλέον αντιληφθεί ότι ο δρόμος μπροστά είναι δύσκολος. Πρέπει, λοιπόν, να ακούν από τους πολιτικούς ηγέτες τους λόγια δύναμης και αποφασιστικότητας, όχι λόγια παρηγοριάς και κάλπικου καθησυχασμού ότι τα πράγματα θα γίνουν ξανά όπως ήτανε πριν, χωρίς να κουραστούμε και χωρίς να προσπαθήσουμε καθόλου. Αυτά τα είπαν προηγουμένως και ο κύριος Σαμαράς και ο κύριος Τσίπρας. Ιδού τα αποτελέσματα.

 

Πόσο εύκολο είναι να αλλάξει πορεία η χώρα μετά από μια δεκαετία κρίσης; Μπορεί αυτό να επιτευχθεί, μόνον από ένα νέο φορέα;

Δεν είναι εύκολο. Αντιθέτως. Δεν αρκεί μόνο ένας νέος φορέας. Ο νέος φορέας είναι μια νέα πολιτική αρχή σε αυτήν την πορεία. Με στόχο την κινητοποίηση των πολιτών. Η αλλαγή πορείας προϋποθέτει αυτήν την κινητοποίηση. Για να αρχίσει, όμως, να αλλάζει η χώρα θα πρέπει να αποκτήσει το πραγματικό νόημα του το «Η Ελλάδα στους Έλληνες». Να του το δώσουμε εμείς. Θα πρέπει να ρίξουμε το βάρος στην παραγωγή σύμφωνα και με το σύνθημα «παραγωγή ή θάνατος». Η οικονομική ανάταξη και η πολιτισμική ανόρθωση της χώρας είναι απαραίτητοι όροι για την υπεράσπιση τόσο της εθνικής της ανεξαρτησίας όσο και της εθνικής της ταυτότητας και φυσιογνωμίας. Προτεραιότητα πρέπει να δοθεί στην εγχώρια ανταγωνιστική παραγωγή και στους νέους. Ένα πρέπει να κατανοήσουμε. Μόνο εάν γίνουμε παραγωγικοί και ανταγωνιστικοί θα μπορέσουμε να σταθούμε στα πόδια μας ως έθνος, να ξαναπάρουμε τη μοίρα τής πατρίδας στα χέρια μας, να μη βρισκόμαστε σε επιτροπεία και σε εξάρτηση από εχθρούς και φίλους, συμμάχους και αντιπάλους. Οι προγραμματικές μου θέσεις που υπάρχουν στη «Διακήρυξη» που έχω δημοσιοποιήσει σας καλούν, καλούν τους πολίτες, να κινηθούμε σε αυτήν την κατεύθυνση.

 

Μπορεί ένας καθηγητής όπως εσείς, χωρίς κυβερνητική εμπειρία να οδηγήσει έναν νέο φορέα και την Δημοκρατική Παράταξη;

Όταν λέτε «κυβερνητική εμπειρία», μήπως εννοείτε τη δυνατότητα να συναλλάσσεται κανείς με τις διάφορες ομάδες συμφερόντων και τους εκπροσώπους του πελατειακού κράτους; Διότι αυτό ήξεραν να κάνουν όσοι κυβέρνησαν τις τελευταίες δεκαετίες και έτσι μας έφεραν εδώ που βρισκόμαστε σήμερα. Εκείνο που δεν ήξεραν να κάνουν, βέβαια, αλλά που πρέπει να γνωρίζει κάποιος πολιτικός ώστε να αφήσει θετικό ιστορικό αποτύπωμα, είναι το να διοικεί. Θα το πω ξανά: πιστεύω ότι και η παράταξη και η χώρα δε χρειάζονται δια βίου ανεπάγγελτους που σταδιοδρομούν ως επαγγελματίες πολιτικοί, αλλά ανθρώπους οι οποίοι συνδυάζουν το εθνικό όραμα με γνώσεις και διοικητική ικανότητα.

 

Τι απαντάτε στο δίλημμα συνεργασίας με την Νέα Δημοκρατία μετά τις επόμενες εκλογές;

Το να βρίσκεται η χώρα και οι πολίτες μπροστά στο δίλημμα ΣΥΡΙΖΑ ή ΝΔ είναι τραγική κατάντια και σύμπτωμα της παρακμής στην οποία οδηγηθήκαμε. Η αλήθεια είναι πως η ΝΔ, η ελληνική δεξιά, φέρει τόσο διαχρονικά όσο ειδικότερα την περίοδο 2004-2009, την κύρια ευθύνη για τη χρεοκοπία και την κατάρρευση της χώρας. Για τη Νέα Δημοκρατία δεν τρέφω καμιά συμπάθεια και δεν έχω καμιά εμπιστοσύνη, πιστεύω δε ότι οφείλει να απολογηθεί στον ελληνικό λαό για την επέλευση της κρίσης.
Για να γίνει μέρος της προσπάθειας σωτηρίας της χώρας η ΝΔ οφείλει και πρέπει να ξεπεράσει τα αμαρτήματα που τη βαραίνουν, και αυτά είναι συγκεκριμένα. Έχει μία κομματική βάση και έναν κομματικό πυρήνα που είναι στενά συνδεδεμένοι με το πελατειακό κράτος του παρελθόντος. Και δεν είναι μόνο αυτό. Ο «σκληρός πυρήνας» βρίσκεται ουσιαστικά σε σιωπηρή συμφωνία με την κυβερνώσα παράταξη, αποβλέποντας σε ένα πολύ συγκεκριμένο σκοπό: όχι μόνο να απαλλάξουν την καταστροφική διακυβέρνηση της περιόδου 2004-2009 από τις ευθύνες της για την καταστροφή της χώρας, αλλά και να διαφυλάξουν όσα δυνατόν περισσότερα στοιχεία τού πελατειακού κράτους που δημιούργησαν επί δεκαετίες. Θα πρέπει να κάνει μεγάλη υπέρβαση, την οποία δεν την έχω δει ακόμη. Η υπέρβαση αυτή περιλαμβάνει ως απαραίτητο όρο την αποδοχή της τεράστιας ευθύνης της, ειδικά στην περίοδο 2004 2009, για την κατάρρευση της χώρας.
Αν είναι αναπόφευκτο να συζητήσει ο νέος φορέας για συνεργασία με αυτή τη Νέα Δημοκρατία, αυτό θα πρέπει, όπως έχω ξαναπεί, να γίνει στη βάση μιας πολύ αυστηρά καθορισμένης συμφωνίας από την οποία δεν θα επιτρέπεται να παρεκκλίνουμε ούτε στο ελάχιστο.

 

Θα επισκεφθείτε την Ήπειρο στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου για την ανάδειξη ηγεσίας στον νέο φορέα;

Θα επισκεφτώ τα Ιωάννινα όπου θα πραγματοποιήσω δημόσια ομιλία την Τετάρτη 25 Οκτωβρίου. Διοργανώνεται από εκεί φίλους μου, με τους οποίους μοιραζόμαστε τις ίδιες ιδέες και μας ενώνει το ίδιο όραμα για την πατρίδα μας. Καθώς γνωρίζετε, από την αρχή της προσπάθειάς μου στηρίχθηκα μόνο σε φίλους, μόνο σε όσους αισθάνονται πολιτική συγγένεια με τις απόψεις μου. Δεν διαθέτω «μηχανισμούς» ή «τοπάρχες», ούτε άλλωστε αυτό είναι κάτι που θα το επιθυμούσα. Αντίστοιχα με τα Γιάννινα, πολύ θα το ήθελα να μου δινόταν η ευκαιρία και η δυνατότητα να βρεθώ και να συνομιλήσω με τους πολίτες στην Άρτα ή και την Πρέβεζα.

Διαβάστε το άρθρο και εδώ.

Σχετικές αναρτήσεις

Απαντήστε

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.