Το ΟΠΑ είναι Κέντρο Αριστείας, όχι Ανομίας

<a href=”http://www.ethnos.gr/entheta.asp?catid=23329&amp;subid=2&amp;pubid=63763777″ target=”_blank” rel=”noopener”>Διαβάστε το άρθρο όπως δημοσιεύθηκε στο Έθνος.</a>

Με αφορμή τα πρόσφατα γεγονότα και τις αντεγκλήσεις μεταξύ του Υπουργού Δημόσιας Τάξης και του ΣΥΡΙΖΑ που αναφέρονταν στο Πανεπιστήμιό μου χαρακτηρίζοντάς το ως κέντρο ανομίας, επισημαίνω τα παρακάτω.

Το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΟΠΑ), η πρώην ΑΣΟΕΕ, έχει δημιουργήσει από το 1920 μια λαμπρή παράδοση προσφοράς στην επιστήμη, τη νεολαία και την οικονομία της πατρίδας μας. Στην πολύχρονη πορεία του, το ΟΠΑ έχει αναδειχθεί κορυφαίο στα γνωστικά αντικείμενα που υπηρετεί και έχει χαρακτηρισθεί ως κέντρο αριστείας με διεθνή αναγνώριση.

Να στοιχειοθετήσω εν τάχει τα παραπάνω: Το ΟΠΑ κατατάσσεται συστηματικά στο ανώτερο 5% των πανεπιστημίων σε παγκόσμιο επίπεδο. Πριν δύο μήνες, υπήρξε το πρώτο Δημόσιο Πανεπιστήμιο στη χώρα μας που έλαβε το ευρωπαϊκό βραβείο Αριστείας EFQM. Αναγνωρίζεται από όλα τα κορυφαία πανεπιστήμια σε Ευρώπη και ΗΠΑ και συστηματικά προωθεί σε αυτά φοιτητές και καθηγητές του για τη συνέχιση του έργου τους. Χαίρει, επίσης, μεγάλης εκτίμησης από την κοινωνία και την αγορά, κορυφαίο στις προτιμήσεις μεταξύ υποψηφίων και κορυφαίο στη ζήτηση των αποφοίτων του από την αγορά. Το ΟΠΑ κατορθώνει να προσελκύει χρηματοδότηση πέρα από τον κρατικό προϋπολογισμό, χάρη στα πολυάριθμα ερευνητικά έργα που υλοποιεί και στην υψηλή απήχηση των ποιοτικών προγραμμάτων μεταπτυχιακών σπουδών που διατηρεί. Επιδεικνύει εξωστρέφεια και διεθνή προσανατολισμό. Είναι το κορυφαίο πανεπιστήμιο στη χώρα σε ποσοστό απορρόφησης αλλοδαπών φοιτητών στα πλαίσια του ευρωπαϊκού προγράμματος ανταλλαγής φοιτητών ERASMUS, ενώ αναπτύσσει στέρεες συνεργασίες με πανεπιστήμια σε χώρες της Ευρώπης, αλλά και της Κίνας, της Ινδίας, της Βραζιλίας κλπ. Στα πλαίσια των συνεργασιών μας με την Κίνα, είμαστε το μόνο πανεπιστήμιο στη χώρα και από τα λίγα στην Ευρώπη που φιλοξενεί Ινστιτούτο Κομφούκιος.

Θα μπορούσα να προσθέσω και άλλα. Όχι με μια διάθεση αυταρέσκειας, ούτε για να ισχυριστώ ότι δεν υπάρχουν πολλά στα οποία μπορούμε να βελτιωθούμε. Αλλά γιατί αισθάνομαι ότι θα πρέπει να υπερασπισθώ το έργο που επιτελείται στο Ίδρυμά μας, σε πολύ δύσκολες συνθήκες, και να τιμήσω όλα τα μέλη της κοινότητάς μου για την προσπάθεια που καταβάλλουν -μέλη ΔΕΠ, εργαζόμενους, φοιτητές. Και γιατί, επίσης, οφείλω να αντικρούσω ανεύθυνες φωνές που, εξαιτίας του παραεμπορίου γύρω από το κεντρικό μας κτήριο (για το οποίο δεν έχουμε ευθύνη) ή παραβατικών συμπεριφορών μικρών μειοψηφιών (τις οποίες οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε), χαρακτηρίζουν το ΟΠΑ ως κέντρο ανομίας. Η αλήθεια όμως είναι ότι το ΟΠΑ είναι κέντρο αριστείας, όχι ανομίας. Μια άλλη αλήθεια είναι ότι δεν πρόκειται να αποδεχτεί το ρόλο του εξιλαστήριου θύματος της γενικευμένης ανομίας που διαλύει τη χώρα. Όποιοι πράγματι επιθυμούν να ανακαλύψουν κέντρα ανομίας ας ψάξουν αλλού –δεν θα δυσκολευτούν. Ας ψάξουν στη λίστα Λαγκάρντ και σε άλλες αντίστοιχες που πιθανόν προκύψουν, ας ψάξουν στη διαπλοκή και την υπόθεση της Proton, ας ψάξουν στα κυκλώματα φοροδιαφυγής, ας ψάξουν στην κομματοκρατία και τα πλοκάμια της που λεηλάτησαν μια χώρα, φτωχοποίησαν ένα λαό και διέσυραν μια πατρίδα. Ας ψάξουν προς τα κει –θα είναι πιο χρήσιμη και αποδοτική η προσπάθειά τους.

Σχετικές αναρτήσεις

Απαντήστε

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.