Για την Διαπιστωτική Πράξη Συγκρότησης της Εφορευτικής Επιτροπής

Υπέγραψα τη διαπιστωτική πράξη συγκρότησης της εφορευτικής επιτροπής για τη διενέργεια των εκλογών ανάδειξης των μελών ΔΕΠ που θα συμμετέχουν στο Συμβούλιο Διοίκησης, με αίσθημα ευθύνης απέναντι σε όσους με τίμησαν με την ψήφο τους, κρίνοντας προτιμότερο αποφάσεις, που αφορούν στη διοίκηση του Πανεπιστημίου μου, να υπογράφονται από τον εκλεγμένο Πρύτανή του, παρά από την Υπουργό. Η υποχρέωσή μου, ως δημόσιου λειτουργού, να εφαρμόζω τους ψηφισμένους από τη Βουλή νόμους θα μπορούσε να μην ασκηθεί είτε με σχετική εντολή τής Συγκλήτου μου, στην οποία λογοδοτώ, είτε επειδή συγκρούεται με αδιαπραγμάτευτες αρχές μου. Κανείς από τους λόγους αυτούς δεν συνέτρεχε.

Όσον αφορά στις δηλώσεις από το Υπουργείο Παιδείας, σχετικά με την άρνηση πρυτάνεων να εκδώσουν τη διαπιστωτική πράξη, περί περιφρονήσεως της Δημοκρατίας και της νομιμότητας, αλλά και περί «παγώματος» των κονδυλίων προς τα πανεπιστήμια που δεν έχουν ολοκληρώσει εγκαίρως τις διαδικασίες συγκρότησης των νέων οργάνων διοίκησης, πιστεύω ότι δεν συμβάλλουν στην εκτόνωση της κρίσης. Αντίθετα, τέτοιες δηλώσεις πυροδοτούν νέες εντάσεις. Το χειρότερο που θα μπορούσε να συμβεί για την παιδεία και τα πανεπιστήμιά μας, δεδομένων και των γενικότερων συνθηκών, θα ήταν να οδηγηθούμε σε μια παρατεταμένη περίοδο τυφλών συγκρούσεων.

Η προσπάθεια όλων μας και ιδίως της πολιτείας πρέπει να επικεντρωθεί στην αποφόρτιση του ήδη τεταμένου κλίματος. Απαιτείται να αναπτυχθούν δράσεις στην προοπτική μιας εποικοδομητικής τακτικής, όπου κάθε ενέργεια θα στοχεύει στη δημιουργία προϋποθέσεων μιας θετικής ανταπόκρισης.

Ανεξάρτητα όμως απ’ όλα αυτά, η εφαρμογή του νέου νόμου πιστεύω ότι θα γίνει με μεγάλες δυσκολίες. Κατ’ αρχάς, τα χρονοδιαγράμματα που ο νόμος επιβάλλει είναι ασφυκτικά. Δεν γνωρίζω άλλη χώρα στον κόσμο, όπου να προβλέπεται η εφαρμογή τέτοιου είδους και τέτοιας έκτασης θεσμικών παρεμβάσεων την αμέσως επομένη της ψήφισής τους, χωρίς καν να μεσολαβεί ένα διάστημα προετοιμασίας και προσαρμογής. Επιπλέον, κάθε στάδιο εφαρμογής του νόμου είναι πιθανό να δυσχεραίνεται από το γεγονός ότι ο νόμος περιέχει ασάφειες, ότι δεν έχει πείσει για την ορθότητα πολλών βασικών ρυθμίσεών του και ότι πολλές διατάξεις του θα προσβληθούν, όπως δηλώνεται δημόσια, στα αρμόδια δικαστήρια ως αντισυνταγματικές. Έτσι, είναι ενδεχόμενο η μη συγκρότηση των οργάνων στις προθεσμίες του νόμου να οφείλεται και σε παράγοντες πέρα από τη θέληση των διοικήσεων των πανεπιστημίων.

Όσο για τις καταλήψεις, είναι δηλωμένη με τον πλέον ισχυρό και κατηγορηματικό τρόπο η θέση μας για ένα ανοιχτό πανεπιστήμιο. Θέλω να ελπίζω ότι η κατάληψη στο πανεπιστήμιό μου θα τελειώσει άμεσα. Όσο αυτό δεν συμβαίνει, η ολοκλήρωση της εξεταστικής περιόδου και η ταυτόχρονη πραγματοποίηση των απαραίτητων εβδομάδων διδασκαλίας του χειμερινού εξαμήνου καθίσταται από εξαιρετικά δύσκολη έως ανέφικτη, ακόμη και εάν μπορέσουμε να χρησιμοποιήσουμε για τις εξετάσεις μη εργάσιμες μέρες και ώρες, όπως τα Σαββατοκύριακα.

Σχετικές αναρτήσεις

Απαντήστε

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.