“Στόχος να βγει επιτέλους η χώρα από την παρακμή” συνέντευξη «Νέοι Αγώνες»

συνέντευξη στον τύπο Κωνσταντίνος Γάτσιος

Κύριε Γάτσιε από την υποψηφιότητα για την ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής, σε αυτή για μια θέση βουλευτή στα Γιάννενα. Εξηγήστε μας αυτή την επιλογή.

Και η μία και η άλλη επιλογή έχουν έναν κοινό παρανομαστή, ο οποίος ελπίζω να είναι εμφανής στους πολίτες. Πρόκειται για την επιθυμία μου να συμβάλλω στην προσπάθεια να βγει η χώρα από την κρίση και την παρακμή. Με την εκδήλωση της κρίσης και με την όξυνσή της αισθάνθηκα ότι ήταν για μένα καθήκον και υποχρέωση να ενεργοποιηθώ στην πολιτική. Το έχω ξαναπεί και δε φοβάμαι να το επαναλάβω: το θεώρησα ως υποχρέωσή μου, διότι έβλεπα ότι αυτά που έπρεπε να ειπωθούν δεν τα έλεγε κανείς. Όπως, για παράδειγμα, τις τεράστιες ευθύνες της διακυβέρνησης 2004-2009 που οδήγησαν στον οριστικό δημοσιονομικό εκτροχιασμό και στη χρεοκοπία. Κανείς δεν εξηγούσε ποια ήταν τα λάθη που μας οδήγησαν εδώ που βρισκόμαστε σήμερα και πώς μπορούν να αποφευχθούν στο μέλλον. Ως αποτέλεσμα, κυριάρχησαν οι πιο άστοχες και αυτοκαταστροφικές αντιλήψεις, που είχαν ως συνέπειά τους, μεταξύ των άλλων, σε μία κρίσιμη στροφή της πορείας της χώρας, να ανέλθουν στην εξουσία δύο εντελώς τυχοδιωκτικά, ανεύθυνα και μοιραία, θα έλεγα, κόμματα, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ, που οδήγησαν τα πράγματα στο χείλος ακραίας καταστροφής, αλλά και σε τραγικές καταστάσεις που πραγματικά θα θέλαμε να μη θυμόμαστε, όπως το δημοψήφισμα.

Το ΠΑΣΟΚ, παρά τα λάθη του, είναι ο πολιτικός μου χώρος. Βρίσκομαι κοντά του από τότε που ήμουν νέος και ξεκίνησα να ασχολούμαι με την πολιτική. Η επιλογή μου να θέσω υποψηφιότητα για την προεδρία του κόμματος ήταν ο τρόπος να κάνω ευρύτερα γνωστές τις απόψεις μου. Η επιλογή μου για τη βουλευτική υποψηφιότητά μου στον τόπο μου, τα Γιάννινα, είναι η φυσική συνέχεια και συνέπεια αυτής της επιλογής.

Το Κίνημα Αλλαγής προσπαθεί να ανακτήσει δυνάμεις, ωστόσο ο δικομματισμός με Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να εδραιώνεται ξανά. Τι ελπίδες έχει το κόμμα σας να ξεχωρίσει σε αυτήν την εκλογική αναμέτρηση;

Αφετηρία της πολιτικής δράσης μας δεν είναι το πόσες ψήφους θα λάβουμε και σε ποια θέση θα βρεθούμε, αλλά το γεγονός ότι νιώθουμε την ανάγκη να πούμε και να αγωνιστούμε για αυτό που θεωρούμε ως εθνικά ορθό. Αυτό είναι το πιο σημαντικό. Πέραν τούτου, θεωρώ πως παρά το γεγονός πως το ΠΑΣΟΚ, το Κίνημα Αλλαγής, βρίσκεται μόνο στην αρχή τής ανορθωτικής του πορείας, τα αποτελέσματα των εκλογών θα είναι πολύ θετικά. Αυτό είναι το μήνυμα που λαμβάνω κατά τη διάρκεια των περιοδειών μου στον Νομό. Φίλοι και ψηφοφόροι μας, που είτε αδρανοποιήθηκαν είτε μας εγκατέλειψαν, επανακάμπτουν.

Όσον αφορά τον νέο δικομματισμό ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ στον οποίο αναφέρεστε θα έλεγα να μη στοιχηματίσετε για την επιβίωσή του μεσομακροπρόθεσμα. Ειδικότερα, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να παραμείνει ένα κραταιό κόμμα με μεγάλη εκλογική απήχηση. Το κόμμα αυτό υπήρξε προϊόν ενός εξαιρετικά επιβλαβούς για την Ελλάδα τυχοδιωκτικού εγχειρήματος. Βρέθηκε εκεί που έχει βρεθεί και κυβέρνησε τη χώρα για τεσσερισήμισι χρόνια επειδή κατηγόρησε τους πάντες για τα πάντα και έταξε στους πάντες τα πάντα σε μία εποχή βαθιάς σύγχυσης και κρίσης όπου το έδαφος ήταν πρόσφορο για ανεύθυνους και ανεξέλεγκτους δημαγωγούς. Τώρα αυτό έχει πλέον καταστεί σαφές και πιστεύω ότι μόλις χάσει την εξουσία το κόμμα αυτό θα αρχίσει να αποσυντίθεται, γιατί το μόνο που ενοποιούσε τα συστατικά του μέρη ήταν ο έρωτας για την εξουσία και για τα οφέλη της.

Οπότε δεν ξέρω αν θα υπάρχει ή όχι ένας νέος δικομματισμός αλλά, σε κάθε περίπτωση, ακόμη και να υπάρχει ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα είναι εκεί γιατί δεν πρόκειται να είναι στο απώτερο μέλλον στοιχείο της ελληνικής πολιτικής πραγματικότητας.

Γνωρίζοντας καλά την περιοχή των Ιωαννίνων, πού πιστεύετε ότι πρέπει να δοθεί βάρος από την επόμενη κυβέρνηση για να υπάρξουν οι απαραίτητες λύσεις στα προβλήματα του τόπου; Ποιες οι προτάσεις του ΚΙΝΑΛ;

Τόσο για τη χώρα, όσο και για την Ήπειρο και τα Γιάννινα, ο μόνος δρόμος που υπάρχει για να βγούμε από την κρίση αυτός τής ανάπτυξης. Και, μάλιστα, μιας ανάπτυξης που διαχέεται σε όλο το σώμα της κοινωνίας, σε όλα τα κοινωνικά στρώματα χωρίς αποκλεισμούς. Προς το σκοπό αυτό, εδραία μου πεποίθηση είναι ότι οι θεμελιώδεις προτεραιότητες για το έθνος μας είναι δύο: η παραγωγή και οι νέοι. Όλα τα μέτρα οικονομικής πολιτικής πρέπει να εξυπηρετούν αυτές τις προτεραιότητες και να κρίνονται στη βάση αυτών. Ως Κίνημα Αλλαγής, έχουμε παρουσιάσει και κωδικοποιήσει τις απόψεις μας τόσο στο «Σχέδιο Ελλάδα», όσο και στις θέσεις που ψηφίσαμε στο Ιδρυτικό μας Συνέδριο.

Βέβαια, ανάπτυξη χωρίς τοπικά και περιφερειακά χαρακτηριστικά δεν υφίσταται. Η Ήπειρος και ειδικότερα ο Νομός μας, τα Γιάννινα, έχουν μεγάλες αναπτυξιακές δυνατότητες. Διαθέτει μία κορυφαία γεωπολιτική και γεωοικονομική θέση: είναι η γέφυρα ανάμεσα στην Ελλάδα και στα Βαλκάνια, ανάμεσα στην Ευρώπη και στην Ασία. Είναι μία πύλη εισόδου για την ευρωπαϊκή αγορά αλλά και ένας διάδρομος διέλευσης των ευρωπαϊκών προϊόντων για την αχανή ασιατική αγορά. Και τέλος, πράγμα που είναι και το κυριότερο, διαθέτει τον πιο σημαντικό πλούτο που μπορεί να υπάρξει για μία περιοχή, για μία περιφερειακή οικονομία, για μία χώρα: το ανθρώπινο κεφάλαιο, τους ανθρώπους της, με το μόχθο τους, την εργατικότητά τους και με την ευφυΐα τους. Στοιχεία τα οποία αποδεικνύονται περίτρανα όταν μεταναστεύουν, αφού πάντα εκεί που εγκαθίστανται πρωτεύουν και διακρίνονται, δημιουργώντας και αριστεύοντας.

Είναι ευτύχημα για τα Γιάννινα το ότι διαθέτουν αξιόλογες παραγωγικές μονάδες κυρίως στον τομέα της πρωτογενούς παραγωγής και της μεταποίησης: νερά, πτηνοτροφία, γαλακτοκομία, οινοποιία. Ταυτόχρονα, παρατηρώ με ικανοποίηση να δημιουργείται ένα οικοσύστημα επιχειρήσεων τεχνολογίας πληροφοριών, τηλεπικοινωνίας και τεχνολογικών εφαρμογών. Τα οφέλη είναι, προφανώς, πολλαπλά. Ωστόσο δεν πρέπει να επαναπαυθούμε σε αυτά. Πρέπει να δημιουργήσουμε ένα ευνοϊκό περιβάλλον για την εγκατάσταση και άλλων επιχειρήσεων, ιδιαίτερα στη Βιομηχανική Περιοχή, με στόχο την ανάδειξη και προώθηση επώνυμων τοπικών προϊόντων με έμφαση στην οικολογική διάσταση. Να αναπτύξουμε ακόμη περισσότερο τον τουρισμό καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Και, βέβαια, απαιτείται η διαμόρφωση ενός ειδικού αναπτυξιακού σχεδίου για τις παραμεθόριες περιοχές μας, τους Δήμους Πωγωνίου και Κόνιτσας. Όπως απαιτείται και η στήριξη τού Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, με έμφαση στην καινοτομία και στον πολιτισμό. Έχουν γίνει πολλά. Μπορούμε πολύ περισσότερα.

Έχετε κατά καιρούς αναφερθεί στους κινδύνους που διατρέχει ακόμη η ελληνική οικονομία. Μια πιθανή φιλελεύθερη στροφή με την ενδεχόμενη επικράτηση της Ν.Δ. θα είναι ευνοϊκή για τα οικονομικά της χώρας;

Καταρχήν, θα πρέπει να λέμε την αλήθεια στους πολίτες. Παρά τα όσα διακήρυξε ο πρωθυπουργός κ. Τσίπρας για την υποτιθέμενη λήξη των μνημονίων και την απελευθέρωση της χώρας από τα δεσμά του εξωτερικού ελέγχου, η πραγματικότητα είναι πως η χώρα βρίσκεται ακόμη υπό τον έλεγχο των εταίρων σε μεγάλο βαθμό. Τα περιθώρια της οικονομικής πολιτικής είναι περιορισμένα από τις πρακτικές αναγκαιότητες που υπάρχουν όπως, για παράδειγμα, τα πρωτογενή πλεονάσματα για την εξυπηρέτηση του χρέους.

Αναφερθήκατε στον «φιλελευθερισμό». Στον δημόσιο διάλογο χρησιμοποιούνται, δυστυχώς, πολλά επίθετα για να πληρώσουν το κενό ουσίας και θέσεων. Επειδή η χρήση «ταμπελών» μάλλον υποκρύπτει πνευματική ραστώνη παρά ο,τιδήποτε άλλο, προσπαθώ για τον λόγο αυτό να μεταφέρω τη συζήτηση από τους όρους, που πολλές φορές δεν έχουν κανένα περιεχόμενο, στην ουσία, στα πραγματικά επιχειρήματα.

Η ουσία και η αλήθεια, λοιπόν, είναι ότι Νέα Δημοκρατία το 2004-2009 οδήγησε τη χώρα στη χρεοκοπία όχι εξαιτίας κάποιου ακραίου φιλελευθερισμού αλλά, όλως αντιθέτως, εξαιτίας του κρατισμού της και της τροφοδοσίας του πελατειακού κράτους το οποίο συντηρούσε και ενίσχυε μανιωδώς. Από την άλλη, ο ΣΥΡΙΖΑ και ο κύριος Τσίπρας επί τεσσερισήμισι χρόνια δεν είχαν να προτείνουν καμία λύση σε τίποτε πέρα από την υπερβολική φορολόγηση, καταστρέφοντας κυρίως τη μεσαία τάξη. Αυτό συνιστά προοδευτική πολιτική; Όχι βέβαια. Αντί άλλων, λοιπόν, θα πρέπει να μιλάμε για συγκεκριμένα προβλήματα και για συγκεκριμένες λύσεις, που ο καθένας από μας και η κάθε πολιτική δύναμη έχει να προτείνει.

Για να σας δώσω ένα παράδειγμα: δεν πιστεύετε ότι η νέα κυβέρνηση, όποια και αν είναι αυτή, θα πρέπει να λάβει κάποια μέτρα για τη ΔΕΗ που ο ΣΥΡΙΖΑ την έχει οδηγήσει στην κατάρρευση; Γιατί την οδήγησε στην κατάρρευση; Γιατί δεν ήθελε να υποχωρήσει, υποτίθεται, στον νεοφιλελευθερισμό, δηλαδή στη δημιουργία και πώληση της λεγόμενης «μικρής ΔΕΗ» που εμείς προτείναμε. Με αποτέλεσμα σήμερα η χώρα να κινδυνεύει κάποια στιγμή να μείνει χωρίς ηλεκτροδότηση με την κυρίαρχη δημόσια εταιρεία παραγωγής ηλεκτρισμού να βρίσκεται σε τραγική οικονομική κατάσταση. Συνεπώς, όποια και να είναι η νέα κυβέρνηση θα πρέπει οπωσδήποτε να πάρει κάποια μέτρα γιατί η χώρα δεν μπορεί να μείνει χωρίς ηλεκτροδότηση. Είμαι βέβαιος ότι όποια και να είναι αυτά τα μέτρα ο ΣΥΡΙΖΑ θα τα καταγγείλει ως νεοφιλελεύθερα. Γιατί μόνο αυτό ξέρει να κάνει, να καταγγέλλει ανεύθυνα. Ως κυβέρνηση δεν μπορούσε να μοιράσει δυο γαϊδάρων άχυρα. Από την άλλη τη μεριά, βέβαια, δεν έχω καταλάβει ακόμη ποια είναι τα μέτρα που προτείνει η Νέα Δημοκρατία.

Εν κατακλείδι, και πέρα από ιδεοληψίες και υποκρισίες, πρέπει να γίνει κατανοητό ότι πραγματική φιλολαϊκή πολιτική είναι αυτή που δίνει σε ένα έθνος τη δυνατότητα να ζει με τις δικές του δυνάμεις, με αξιοπρέπεια και, κυρίως, με θετικές προοπτικές για το μέλλον. Μια τέτοια πολιτική χρειαζόμαστε. Μια πολιτική που θα κινείται στους αντίποδες τόσο του κρατισμού που ασπάζεται και προωθεί η αριστερά, όσο κα της εμπορευματοποίησης των πάντων που είναι το όραμα τής νεοφιλελεύθερης δεξιάς. Και οι δύο αυτές ακραίες προσεγγίσεις οδηγούν στο ίδιο αποτέλεσμα: οικονομική στασιμότητα ή/και οπισθοδρόμηση και ένταση των κοινωνικών αδικιών.

Ποιος ο προσωπικός σας στόχος και γιατί ένας ψηφοφόρος του ΚΙΝΑΛ να επιλέξει τον Κωνσταντίνο Γάτσιο;

Προσωπικός μου στόχος είναι, σε μία δύσκολη και κρίσιμη ιστορική στιγμή, να υπηρετήσω τόσο την πατρίδα μου όσο και την ιδιαίτερη πατρίδα μου, τα Γιάννινα, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, χρησιμοποιώντας τις γνώσεις και τις εμπειρίες που απέκτησα στη διάρκεια της επαγγελματικής μου πορείας ως οικονομολόγος πανεπιστημιακός. Ζητώ από τους συμπατριώτες μου να με εμπιστευθούν και να με στηρίξουν σε αυτή μου την προσπάθεια. Δε θα τους απογοητεύσω.

Σχετικές αναρτήσεις

Απαντήστε

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.