Δήλωση για τον οδικό άξονα Ιωάννινα-Κακαβιά (27-1-2020)

Δήλωση για τον οδικό άξονα Ιωάννινα-Κακαβιά (27-1-2020)

Οι κυβερνητικοί σχεδιασμοί για την κατασκευή τής οδικής σύνδεσης Ιωαννίνων-Κακαβιάς ως δίιχνου επαρχιακού δρόμου αντί ως τετράιχνου αυτοκινητόδρομου, τμήματος της Ιόνιας Οδού, ακυρώνουν κατ’ ουσία την ίδια την Ιόνια Οδό ως μέρος ενός διευρωπαϊκού δικτύου οδικών αξόνων. Συνιστούν μια πράξη που βρίσκεται σε δυσαρμονία με τους ευρύτερους ευρωπαϊκούς σχεδιασμούς. Και, βεβαίως, μια πράξη παραγωγικής και αναπτυξιακής υποβάθμισης του νομού Ιωαννίνων και της Ηπείρου συνολικότερα, όπως έχει επισημανθεί από όλους τους διοικητικούς και παραγωγικούς φορείς τού τόπου μας.

Συνιστούν όμως, επιπλέον, και μια πράξη πολιτικής ανεντιμότητας εκ μέρους της κυβέρνησης και του κυβερνώντος κόμματος. Ουδέποτε στο παρελθόν, ούτε κατά την πρόσφατη προεκλογική περίοδο, υπήρξε η παραμικρή αναφορά στο ενδεχόμενο μη ολοκλήρωσης της Ιόνιας Οδού μέχρι την Κακαβιά, σύμφωνα με τον υπάρχοντα σχεδιασμό της. Ουδέποτε! Το ερώτημα που ετίθετο ήταν το πότε θα γίνει το έργο, όχι το εάν. Οι κυβερνητικοί χειρισμοί υποκρισίας και εμπαιγμού προσβάλλουν την Ήπειρο και τους Ηπειρώτες.

Πέραν του ανέντιμου χαρακτήρα τους, τέτοιοι σχεδιασμοί αναδεικνύουν, τέλος, μία πολιτική αντίληψη «μικρών φιλοδοξιών» και «στενών οριζόντων» για τη χώρα μας. Μια αντίληψη που δεν κατανοεί –και δεν κατανοούσε επί δεκαετίες– ότι τα σύγχρονα δίκτυα μεταφορών, πέραν όλων των άλλων σημαντικών, αποτελούν και προβολές «ήπιας ισχύος», ενδυναμώνοντας την εικόνα και τον ρόλο της χώρας στα Βαλκάνια και τη Μεσόγειο.

Ελπίζω η κυβέρνηση να αναθεωρήσει τους σχεδιασμούς της. Να κατανοήσει, έστω, ότι η Ήπειρος και οι Ηπειρώτες έχουν προ καιρού πάψει να αποδέχονται να είναι το «αποπαίδι» του αθηναϊκού κράτους, τον ρόλο τού «παρακατιανού». Εάν δεν το κατανοήσει, να γνωρίζει ότι η τιμωρία της από τους Ηπειρώτες θα είναι πολύ αυστηρή. 

Σχετικές αναρτήσεις

Απαντήστε

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.