Συνέντευξη Κωνσταντίνου Γάτσιου στο karfitsa.gr

συνέντευξη στον τύπο Κωνσταντίνος Γάτσιος

1. Ποιο είναι το πρώτο πράγμα που θα κάνετε εάν εκλεγείτε στον υπό ίδρυση νέο φορέα της Κεντροαριστεράς;

Το πρώτο πράγμα που θα κάνω εάν εκλεγώ επικεφαλής της δημοκρατικής παράταξης, θα είναι να καλέσω όλους όσους συμμετείχαν στην εκλογή, αλλά και σε όσους δεν μετείχαν γιατί δεν πίστευαν στη σημασία της αν και πιστεύουν στην ανάγκη ανανέωση της πολιτικής ζωής του τόπου, να δημιουργήσουν σε κάθε νομό, πόλη και χωριό της Ελλάδας, επιτροπές πρωτοβουλίας για τη συγκρότηση του νέου φορέα. Αυτό όχι μόνο γιατί πρέπει να φανεί εξαρχής ότι ο νέος φορέας δεν θα είναι μία απλή μετονομασία των παλαιών κομμάτων της κεντροαριστεράς, αλλά και διότι θα είναι μία νέα πολιτική κίνηση η οποία θα εκφράζει την κίνηση και τον παλμό της κοινωνίας. Υπάρχει ένα δυναμικό κομμάτι της κοινωνίας που τη στιγμή αυτή ιδεολογικά και πολιτικά είναι πιο προωθημένο από τους κομματικούς μηχανισμούς. Αυτό πρέπει καταρχήν να εκφράσει και να συσπειρώσει ο νέος φορέας. Εάν το πετύχει, θα έχει θέσει τις βάσεις της επιτυχούς μετέπειτα πορεία του.

2. Η ενότητα την επόμενη ημέρα πρέπει να θεωρείται δεδομένη; Με ποιον τρόπο θα την διασφαλίσετε δεδομένου πως μέχρι και τις επόμενες εθνικές εκλογές θα είστε επικεφαλής ομοσπονδιακού και όχι ενιαίου φορέα; Μπορείτε να συνεργαστείτε με όλους τους αρχηγούς των κομμάτων που συμμετέχουν στην Κεντροαριστερά;

Δεν πρόκειται για προσωπικό ζήτημα. Αντιθέτως, πρόκειται για ένα πολιτικό ζήτημα που θα λυθεί από τη δυναμική τού κινήματος και την επιθυμία όσων συμμετέχουν να δουν τα πράγματα να προχωρούν γρήγορα μπροστά. Νομίζω ότι η προσωποπαγής πολιτική έχει ξεπεραστεί από την ταχύτατη ωρίμανση της κοινωνίας και από τις αναγκαιότητες των καιρών. Πιστεύω, πάντως, ότι η ενότητα, τόσο μέχρι τις εκλογές όσο και μετά, είναι ένα θέμα κυρίως ιδεολογικό και θα σφυρηλατηθεί μέσα από την αναζήτηση, τον διάλογο και τη ζύμωση των νέων ιδεών που θα έρθουν να αντικαταστήσουν τις παλιές, ξεπερασμένες ιδέες του παλιού πολιτικού κόσμου. Επίσης η ενότητα για να είναι ουσιαστική και όχι επιφανειακή και τεχνητή, πρέπει να στηρίζεται σε ένα νέο πολιτικό λόγο που δεν θα μιλάει προσχηματικά αλλά θα λέει την αλήθεια. Το επαναλαμβάνω για μία ακόμα φορά: αυτό πρέπει να φέρει ο νέος φορέας στην ελληνική κοινωνία για να έχει λόγο ύπαρξης και προοπτικές επιτυχίας.

3. Ποιο θα πρέπει να είναι το πολιτικό στίγμα του νέου φορέα. Ποιον χώρο πρέπει να εκφράσει Κέντρο, Αριστερά, Δεξιά, Κεντροαριστερά, κεντροδεξιά κτλ;

Θα πρέπει να εκφράσει τον κόσμο της εργασίας της παραγωγής και της δημιουργίας και θα πρέπει να συγκρουστεί με τον κόσμο του παρασιτισμού της διαφθοράς και της παρακμής. Αυτή είναι η πολιτική χωροθέτηση του νέου φορέα. Τα υπόλοιπα περί δεξιάς, αριστεράς, κεντροδεξιάς, κεντροαριστεράς κλπ. είναι λόγια χωρίς ουσία και χωρίς περιεχόμενο. Το πραγματικό ερώτημα είναι αν θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε ή να ανεχόμαστε να κυριαρχεί στην κοινωνία μας ό,τι είναι παρασιτικό, πελατειακό και οπισθοδρομικό ή εάν, αντίθετα, θα ανοίξουμε τα μάτια μας για να δούμε τα σφάλματά μας και να φτιάξουμε μία σύγχρονη κοινωνία δημοκρατική, δημιουργική και παραγωγική που θα τη συγκροτούν αξιοπρεπείς πολίτες και όχι πελάτες και υπήκοοι. Νομίζω ένα μεγάλο ποσοστό της αδιαφορίας και της αποστροφής του κόσμου για την διαδικασία εκλογής του ηγέτη του νέου φορέα οφείλεται σε αυτή την ασταμάτητη, άνευ ουσίας, πολυλογία για το αν ο φορέας θα είναι κεντρώος, κεντροαριστερός και τα λοιπά.

4. Ποιο είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που εντοπίζετε στον χώρο στον οποίο απευθύνεστε αλλά και τους ψηφοφόρους του χώρου αυτού;

Το έχω ξαναπεί και δεν το κρύβω. Το δικό μου μεγάλο πρόβλημα σε σχέση με τους συνυποψήφιούς μου είναι ότι δεν είμαι γνωστός στο ευρύ κοινό και ότι δεν έχω στη διάθεση κάποιον «μηχανισμό». Το σημαντικό αυτό μειονέκτημα μεγεθύνεται από την αρνητική στάση και διάθεση των μεγάλων ΜΜΕ απέναντί μου. Είναι ένα πρόβλημα που γνώριζα εξαρχής. Αποφάσισα, όμως, να συμμετάσχω στη διαδικασία γιατί πιστεύω ότι εκφράζω κάτι τελείως διαφορετικό από τους άλλους υποψηφίους, το οποίο χρειάζεται σήμερα η κοινωνία. Ελπίζω ότι στο χρονικό διάστημα μέχρι την ψηφοφορία θα έχω τη δυνατότητα να επικοινωνήσω με μεγάλο αριθμό πολιτών, να παρουσιάσω τις θέσεις μου και να συζητήσω μαζί τους. Πιστεύω ότι οι συνθήκες είναι ώριμες για να γίνουν δεκτές οι ιδέες μου και οι προτάσεις μου, οι οποίες δεν μιλούν με κενά περιεχομένου πολιτευτικά λόγια, αλλά αφορούν συγκεκριμένες προτάσεις για τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να αναμορφώσουμε τη χώρα.

Σύνδεσμος για karfitsa.gr

Σχετικές αναρτήσεις

Απαντήστε

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.