Σκεφτείτε να έπρεπε να φτιάξουν την Εγνατία… (Συνέντευξη στον Παναγιώτη Μπούρχα, Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων, Βήμα TV Ιωάννινα, 17-12-2020)

Σκεφτείτε να έπρεπε να φτιάξουν την Εγνατία… (Συνέντευξη στον Παναγιώτη Μπούρχα, Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων, Βήμα TV Ιωάννινα, 17-12-2020)

Πρώτα απ’ όλα να ευχηθώ σε όλες και όλους Χρόνια Πολλά! Ο Νέος Χρόνος ας φέρει Υγεία, Ελπίδα και Προκοπή!

Καθώς πλησιάζουμε στο τέλος του χρόνου, φέρνουμε στο μυαλό μας πράγματα από το «χτες», συγκρίνουμε καταστάσεις, βγάζουμε συμπεράσματα. Σχεδιάζουμε το «αύριο». 

Ως μέρος μίας τέτοιας διαδικασίας, αναρτώ μικρό απόσπασμα 3΄ λεπτών από πρόσφατη συνέντευξή μου στον Παναγιώτη Μπούρχα για το Βήμα TV των Ιωαννίνων. Το απόσπασμα αναφέρεται στην κατασκευή του τελικού τμήματος της Ιόνιας Οδού, από τα Γιάννινα στην Κακαβιά στα ελληνοαλβανικά σύνορα. Έχει γενικότερο ενδιαφέρον ένα τέτοιο θέμα; Νομίζω, ναι.

Όπως ίσως γνωρίζετε, η Ιόνια Οδός αποτελεί μέρος ενός μεγάλου, εκατοντάδων χιλιομέτρων ευρωπαϊκού αυτοκινητοδρόμου από την Τεργέστη στην Καλαμάτα. Είναι ένας στρατηγικής σημασίας, ευφυούς σύλληψης αυτοκινητόδρομος διότι προσφέρει τον πιο γρήγορο άξονα σύνδεσης της Βόρειας Αφρικής με την Κεντρική Ευρώπη. Η μεγάλη σημασία του για τη χώρας μας είναι φανερή.

Το κομμάτι του που δεν έχει ολοκληρωθεί είναι η απόληξη της Ιόνιας Οδού από τα Γιάννινα στην Κακαβιά. Είναι μόλις 55 χιλιόμετρα! Και τώρα, σχεδιάζεται να κατασκευαστεί όπως-όπως: ως τετράιχνος κλειστός αυτοκινητόδρομος από τα Γιάννινα μέχρι την Κακαβιά (περίπου 35 χλμ) και ως δίιχνος από το Καλπάκι μέχρι την Κακαβιά. 

Αρχικά, πριν κορωνοϊού, η κυβερνητική στάση ήταν ότι «δεν υπήρχαν χρήματα» για τον δρόμο αυτό. Τότε, Γενάρη 2020, δήλωσα ότι η κυβέρνηση είναι μία κυβέρνηση στενών οριζόντων» (δείτε εδώ: bit.ly/StenwnOrizontwn)

Μετά την κρίση κορωνοϊού και τη δημιουργία του Ταμείου Ανάκαμψης η δικαιολογία για τη μη κατασκευή του άλλαξε: τώρα, το έργο δεν ήταν, δήθεν, εντάξιμο στο Ταμείο Ανάκαμψης. Τότε, τον περασμένο Οκτώβρη, τους είπα ότι «προσβάλλουν τους Ηπειρώτες», γιατί το έργο ασφαλώς και ήταν  εντάξιμο στο Ταμείο Ανάκαμψης (δείτε εδώ: bit.ly/Tameio_Anakampsis)

Τελικά, και ύστερα από την πίεση που τους ασκήθηκε από τοπικούς φορείς και πολίτες, αποφάσισαν ότι πράγματι είναι επιλέξιμο έργο! Μόνο που θα πρέπει γίνει στη βάση μελέτης που προβλέπει τη χάραξη που ανέφερα στην αρχή της ανάρτησης – ως ένα «κολοβωμένο» έργο. (Και προσπαθούν να τα «ρίξουν» και στους ευρωπαίους – «παλιά μου τέχνη κόσκινο»).

Τα υπόλοιπα θα τα ακούσετε στο βιντεάκι.

Αλλά, φίλες και φίλοι μου, δεν μπορώ, αναλογιζόμενος το «χτες» και συγκρίνοντάς το με το «σήμερα», να μην κάνω τη σκέψη: εδώ «πνίγονται» σε 55 χλμ δρόμου, σκεφτείτε να έπρεπε να φτιάξουν την Εγνατία, Πανεπιστήμια, Νοσοκομεία και Λιμάνια…

Χρόνια Πολλά! Να προσέχετε!

Σχετικές αναρτήσεις

Απαντήστε

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.