Κυβερνητικές πλαναισθησίες για το χρέος και την ποσοτική χαλάρωση

τηλεοπτική συνέντευξη γάτσιος

Στις 4 Μαΐου ήμουν προσκαλεσμένος στο SBC TV για να συζητήσω με τους Γιάννη Χριστόπουλο και Βασίλη Τσεκούρα. Η συζήτηση περιστράφηκε σε θέματα οικονομικής επικαιρότητας, όπως η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, το επικείμενο Eurogroup στις 22 Μαΐου και η αναμενόμενη διευθέτηση του χρέους, η σημασία τής ενδεχόμενης ένταξης της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, καθώς και γενικότερα θέματα που αφορούν στην ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, την προσέλκυση επενδύσεων, τη σημασία των πρωτογενών πλεονασμάτων και την εν γένει κατεύθυνση της χώρας.

Η χρονική απόσταση που έχει έκτοτε μεσολαβήσει επιτρέπει να αξιολογηθούν ακριβέστερα οι απόψεις και προβλέψεις που διατυπώνονται στη συνέντευξη, σε σχέση μάλιστα με αυτές που διακινούνταν δημοσίως, κυρίως από την κυβέρνηση.

Στο αμέσως επόμενο βίντεο μπορείτε να παρακολουθήσετε ένα απόσπασμα της συνέντευξης, διάρκειας περίπου 7΄, όπου αναφέρομαι στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα που είχε λησμονηθεί και που τώρα ονομάζουν 4ο Μνημόνιο καθώς επίσης και στο χρέος που η εν πλαναισθησία ευρισκόμενη κυβέρνηση ανέμενε την οριστική διευθέτησή του στο Eurogroup της 22 Μαΐου. Επίσης, αξιολογώ και «προσγειώνω» στις πραγματικές της διαστάσεις τη σημασία ένταξης της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, την οποία η κυβέρνηση αγωνιά να εξασφαλίσει στο επόμενο Eurogroup της 15 Ιουνίου ώστε να έχει “κάτι” πάνω στο οποίο να στηρίξει κάποια νέα της αφήγηση περί «επιτυχιών». Τέλος, μιλώ για την απουσία πολιτικής υπευθυνότητας από την πολιτική τάξη της χώρας κατά την περίοδο της κρίσης η οποία, με ανόητους διαχωρισμούς περί «μνημονιακών» και «αντιμνημονιακών», απέτρεψε μια ελάχιστη συνεννόηση που θα οδηγούσε στην έξοδο της χώρας από τα μνημόνια.

Ολόκληρη η συνέντευξή μου, διάρκειας περίπου 30΄, ακολουθεί στο επόμενο βίντεο.

Σχετικές αναρτήσεις

Απαντήστε

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.