Πληροφορίες-Οδηγίες για τη 12η Νοεμβρίου. Διαδικασία-Εκλογικά Κέντρα

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τις εκλογές

1. Πότε είναι οι εκλογές; 

Ο πρώτος γύρος θα διεξαχθεί την Κυριακή, 12 Νοεμβρίου 2017 

2. Ποιος/α μπορεί να ψηφίσει;

Κάθε πολίτης εγγεγραμμένος/η στον εκλογικό κατάλογο έως τον Νοέμβριο 2017, που αποδέχεται τις θεμελιώδεις αρχές που εμπνέουν από παλιά τη δράση της προοδευτικής/δημοκρατικής παράταξης στην Ελλάδα, μεταξύ των οποίων ξεχωρίζουν η δημοκρατία, ο σεβασμός των δικαιωμάτων του ανθρώπου και η κοινωνική δικαιοσύνη.

3. Ποιες ώρες μπορώ να ψηφίζω; 

Aπό 8 π.μ. έως 8 μ.μ.

Στην Αθήνα, λόγω Μαραθωνίου, στις 12 Νοεμβρίου, θα παραταθεί η ψηφοφορία έως τις 9.μ.μ.

4. Ψηφίζω μόνο την Κυριακή, 12 Νοεμβρίου; 

Θα υπάρξει και δεύτερος γύρος, αν χρειασθεί, την Κυριακή 19 Νοεμβρίου 2017.

5. Μπορώ να πάω μόνο στο δεύτερο γύρο των εκλογών; 

Στο δεύτερο γύρο θα μπορείτε να ψηφίσετε, μόνο αν έχετε ψηφίσει στον πρώτο, την Κυριακή 12 Νοεμβρίου.

6. Ποιοι είναι οι υποψήφιοι; 

 1. Νίκος Ανδρουλάκης,
 2. Kωνσταντίνος Γάτσιος
 3. Φώφη Γεννηματά,
 4. Σταύρος Θεοδωράκης,
 5. Γιώργος Καμίνης,
 6. Γιάννης Μανιάτης,
 7. Απόστολος Πόντας,
 8. Γιάννης Ραγκούσης,
 9. Δημήτρης Τζιώτης.

Μάθετε περισσότερα ΕΔΩ.

7. Πόσους σταυρούς βάζω στο ψηφοδέλτιο; 

Βάζετε μόνο ένα σταυρό προτίμησης

8. Γιατί ψηφίζουμε; 

Ψηφίσουμε για τον επικεφαλής του νέου ενιαίου πολιτικού φορέα που θα ηγηθεί και θα αναλάβει την ανασυγκρότηση της ιστορικής προοδευτικής δημοκρατικής παράταξης.

9. Πού μπορώ να ψηφίσω; 

Η ψηφοφορία θα διεξαχθεί σε εκλογικά τμήματα που θα λειτουργήσουν σε όλους τους νομούς της χώρας και στο εξωτερικό. Έτσι, τα Εκλογικά Τμήματα θα ανέλθουν τελικά περίπου σε 1000. Ακολουθούν και πιο κάτω. Δείτε τη λίστα των εκλογικών κέντρων και ΕΔΩ (επίσημη ιστοσελίδα).

10. Πώς μπορώ να ψηφίσω; 

Με την ταυτότητα ή διαβατήριό σας – προσερχόμενοι σε οποιοδήποτε εκλογικό κέντρο θέλετε. Για να γλυτώσετε χρόνο αναμονής μπορείτε να προεγγραφείτε ΕΔΩ.  Αλλιώς θα χρειαστεί να κάνετε εγγραφή την ημέρα των εκλογών, μέσα στο κέντρο.

Δεν αρκεί να προεγγραφείτε, ώστε να ψηφίσετε στον 2ο γυρο, αν χρειαστεί. Πρέπει να έχετε ψηφίσει και στον 1ο γυρο των εκλογών. Θυμηθείτε να εκτυπώσετε τη βεβαίωση προεγγραφής και να την έχετε μαζί σας την ημέρα της ψηφοφορίας. Δεν είναι υποχρεωτικό αλλά θα διευκολύνετε πολύ τη διαδικασία.

11. Υπάρχει αντίτιμο που πρέπει να καταβάλω; 

Για να συμμετέχετε θα πρέπει να καταβάλετε κατ’ ελάχιστο εισφορά 3 ευρώ. Το ποσό που θα συγκεντρωθεί θα καταβληθεί  για την κάλυψη της δαπάνης της εκλογικής διαδικασίας. Αν περισσέψουν χρήματα, αυτά θα είναι η προίκα του νέου κόμματος.

12. Μπορώ να ψηφίσω και εξ αποστάσεως; 

Δεν θα διεξαχθεί ηλεκτρονική – εξ αποστάσεως ψηφοφορία.

Η ψηφοφορία θα διεξαχθεί με on line διαδικασία, δια ζώσης, σε  εκλογικό κέντρο, στο οποίο πρέπει να προσέλθετε αυτοπροσώπως.

13. Πώς θα εκλεγεί ο νικητής; 

Για να εκλεγεί από τον πρώτο γύρο, ο νικητής θα πρέπει να συγκεντρώσει το 50%+1 των έγκυρων ψήφων. Αν κανένας υποψήφιος δεν συγκεντρώσει το ποσοστό αυτό, η εκλογή θα επαναληφθεί την Κυριακή 19 Νοεμβρίου μεταξύ των δυο πρώτων υποψηφίων με τα μεγαλύτερα ποσοστά, και νικητής θα ανακηρυχθεί αυτός που θα πλειοψηφήσει, όσες ψήφους και αν συγκεντρώσει.

14. Ποιος εγγυάται την διαδικασία; 

Την οργάνωση των εκλογών ανέλαβε η Ανεξάρτητη Επιτροπή Διαδικασιών και Δεοντολογίας με πρόεδρο τον καθηγητή Ν.Κ. Αλιβιζάτο.

Για την οργάνωση της ψηφοφορίας σε όλη την επικράτεια, η ΑΕΔΔ αποφάσισε να συγκροτήσει “Δίκτυο Εμπιστοσύνης” ορίζοντας εκπροσώπους της σε επίπεδο Περιφέρειας, Νομού και Δήμων. Σε αυτούς ανήκει η ευθύνη για την εξεύρεση των καταστημάτων της ψηφοφορίας, τον διορισμό των εφορευτικών επιτροπών από πρόσωπα που θα εκδηλώσουν το ενδιαφέρουν τους γι’ αυτό, τη συγκέντρωση των αποτελεσμάτων και την διαβίβαση των εκλογικών καταλόγων στην Επιτροπή.

Δείτε τα μέλη της Επιτροπής και του Δικτύου Εμπιστοσύνης ΕΔΩ

15. Ποιοι βοηθούν για την πραγματοποίηση των εκλογών; 

Εθελοντές σε όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό, καθώς και εθελοντές εκπρόσωποι όλων των υποψηφίων.

Η ΑΕΔΔ προέβη και σε κάλεσμα εθελοντών μέσω του συνδέσμου ΕΔΩ

16. Είναι όλα έτοιμα για τη διενέργεια των εκλογών; 

Την Κυριακή, 5 Νοεμβρίου, πραγματοποιήθηκε γενική δοκιμή της ψηφοφορίας. Άνοιξε το 85% των Εκλογικών Κέντρων σε όλη τη χώρα και το εξωτερικό, με προσέλευση χειριστών και 4000 περίπου εθελοντών για τη στελέχωση των Εφορευτικών Επιτροπών. Δοκιμάστηκαν με επιτυχία σενάρια κρίσης. Η δοκιμή ήταν επιτυχής. Ναι είναι όλα έτοιμα.


Επεξηγήσεις Διαδικασίας Εκλογών

Ψηφίζουμε ON LINE

Το σύστημα διεξαγωγής των εκλογών (On Line) δίνει τη δυνατότητα στον ψηφοφόρο να ψηφίσει σε όποιο εκλογικό τμήμα επιθυμεί οπουδήποτε στην Ελλάδα και σε συγκεκριμένες πόλεις του εξωτερικού μόνο με την ταυτότητα/ διαβατήριό του (ή άλλο νομιμοποιητικό έγγραφο αποδεκτό από τις Αρχές). Με την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος, διαγράφεται από το σύστημα το όνομά του, αποτρέποντας τις διπλοψηφίες. Το on line σύστημα λειτουργεί με βάση τους εθνικούς εκλογικούς καταλόγους.

Πριν από τον πρώτο γύρο των εκλογών (12/11/2017) θα υπάρχει η δυνατότητα ηλεκτρονικής προεγγραφής στον ιστότοπο https://dpekloges.gr .

Ψηφοφορία με ΠΡΟΕΓΓΡΑΦΗ

 • Ο ψηφοφόρος καταχωρεί ονοµατεπώνυµο, πατρώνυµο, µητρώνυµο, έτος γεννήσεως και αριθμό αστυνομικής ταυτότητας.
 • Στη συνέχεια διευκρινίζει εάν θέλει να εγγραφεί ως απλός ψηφοφόρος ή ως µέλος. Ανάλογα µε την απάντηση εµφανίζεται διαφορετική δήλωση συγκατάθεσης (δες κατωτέρω) για τη χρήση των στοιχείων του.

Απλός ψηφοφόρος:
Αποδέχομαι τις θεμελιώδεις αρχές που εμπνέουν από παλιά τη δράση της προοδευτικής/δημοκρατικής παράταξης στην Ελλάδα, μεταξύ των οποίων ξεχωρίζουν η δημοκρατία, ο σεβασμός των δικαιωμάτων του ανθρώπου και η κοινωνική δικαιοσύνη, και επιθυμώντας να συμβάλλω στην ανασυγκρότησή της, ζητώ να συμμετάσχω στην ψηφοφορία της 12ης και 19ης Νοεμβρίου 2017 για την ανάδειξη του επικεφαλής του νέου ενιαίου πολιτικού φορέα. (Δήλωση συγκατάθεσης Απλού Ψηφοφόρου)

Μέλος:
Δηλώνω επί πλέον ότι επιθυμώ να συμμετάσχω στις διαδικασίες που θα ακολουθήσουν, μετα την ανάδειξη του επικεφαλής, για την ίδρυση του νέου ενιαίου πολιτικού φορέα. (Δήλωση συγκατάθεσης Μέλους. Σε αυτήν ζητούνται επιπλέον κινητό και σταθερό τηλέφωνο καθώς και email, διεύθυνση κατοικίας, και τοµείς ενδιαφερόντων.)

 • Στη συνέχεια πληρώνει (είτε με μετρητά) είτε με πιστωτική/χρεωστική κάρτα.
 • Εμφανίζεται το κουπόνι του με τα στοιχεία που έχει καταχωρήσει και ο Ειδικός Εκλογικός Αριθμός του, το
  οποίο θα πρέπει να φέρει μαζί του την ημέρα των εκλογών (πρακτικά το εκτυπώνει).

Ψηφοφορία ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΕΓΓΡΑΦΗ (Χειρόγραφη Εγγραφή)

 • Ο ψηφοφόρος προσερχόµενος στο εκλογικό κέντρο, δηλώνει εάν θέλει να λάβει µέρος ως (απλός) ψηφοφόρος ή µέλος.
 • Ανάλογα µε την επιλογή του, συμπληρώνει διαφορετική τυπωµένη φόρµα συµπλήρωσης στοιχείων, πανοµοιότυπη µε την αντίστοιχη της διαδικασίας ηλεκτρονικής προεγγραφής (βλέπε ανωτέρω).
 • Στο τέλος της δήλωσης των ψηφοφόρων και των μελών περιέχεται κείμενο αποδοχής επεξεργασίας προσωπικών δεδομένων αποκλειστικά στο πλαίσιο ελέγχων για τη διακρίβωση ταυτοπροσωπίας και τυχόν εκλογικών παραβάσεων σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.
 • Από τις παραπάνω διαδικασίες σχηµατίζονται το αρχείο ψηφισάντων (απλών ψηφοφόρων) και το αρχείο των µελών.
 •  Τα στοιχεία των απλών ψηφοφόρων διατηρούνται μόνο δύο (2) μήνες μετά την ολοκλήρωση των εκλογών ώστε να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες εξέτασης τυχόν ενστάσεων ενώ μετά καταστρέφονται κατά την υπ’ αριθμ. 126/2017 απόφαση της ΑΠΔΠΧ.
 • Το αρχείο των µελών διατηρείται και παραδίδεται στην ηγεσία του νέου φορέα και αποκλειστικά για το σκοπό αυτό, απαγορευόμενης ρητά κάθε περαιτέρω διάδοσής τους.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκέπτεστε τον ιστότοπο https://dpekloges.gr

Κατέβασε τις Επεξηγήσεις Διαδικασίας Εκλογών εδώ.

Δες τα εκλογικά κέντρα εδώ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


This site is using the Seo Wizard plugin created by http://seo.uk.net/