Γιατί Εξέδωσα την Διαπιστωτική Πράξη Συγκρότησης της Εφορευτικής Επιτροπής

Στη φάση συζήτησης για το νομοσχέδιο για τα ΑΕΙ, συμμετείχα στο δημόσιο διάλογο και εξέφρασα τις θέσεις μου, τις ελπίδες μου για το Πανεπιστήμιο και τις επιφυλάξεις μου για ρυθμίσεις του τότε νομοσχεδίου. Στη φάση υλοποίησης του νέου νόμου, κλήθηκα, ταυτόχρονα με την ανάληψη των καθηκόντων μου ως Πρύτανη, να εκδώσω την πρώτη πράξη εφαρμογής του, της διάταξης που επιτάσσει τη συγκρότηση εφορευτικής επιτροπής για τη διενέργεια των εκλογών ανάδειξης των μελών ΔΕΠ, που θα συμμετάσχουν στο Συμβούλιο Διοίκησης.

Με αίσθημα ευθύνης απέναντι σε όλους όσους με τίμησαν με την ψήφο τους, έκρινα προτιμότερο οι αποφάσεις που αφορούν τη διοίκηση του ΟΠΑ, να φέρουν την υπογραφή τού εκλεγμένου από την πανεπιστημιακή κοινότητα Πρύτανη παρά την υπογραφή της Υπουργού. Μη λησμονείτε ότι, τελικά, η πράξη συγκρότησης της οργανωτικής επιτροπής θα εκδοθεί με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, αφού σε περίπτωση μη έκδοσης, εντός συγκεκριμένης χρονικής προθεσμίας, της πράξης αυτής από τον Πρύτανη, τότε η πράξη εκδίδεται από την Υπουργό Παιδείας.

Εξαίρεση στην υποχρέωσή μου, ως δημόσιου λειτουργού, να εφαρμόζω τους ψηφισμένους από τη Βουλή νόμους, θα μπορούσα να θεωρήσω είτε εντολή τής Συγκλήτου μου, στην οποία άλλωστε λογοδοτώ, για μη υλοποίηση της πράξης αυτής, είτε την ασυμβατότητα της προς έκδοση πράξης με αδιαπραγμάτευτες αρχές μου. Δεδομένου ότι οι δυο τελευταίοι λόγοι δεν συνέτρεχαν, εξέδωσα τη διαπιστωτική πράξη.

Η εγγύηση της δυνατότητας δικαστικής προστασίας προς όσους ενδεχομένως διαφωνούν με τη σκοπιμότητα έκδοσης ή το περιεχόμενο της συγκεκριμένης διοικητικής πράξης, μου επέτρεψε να μην προτάξω το σχετικό προβληματισμό μου.

Σημειώνω ότι η εκ μέρους μου έκδοση της πράξης ουδόλως δηλώνει πλήρη αποδοχή των στοχεύσεων και των ρυθμίσεων που φέρει ο νόμος στη λειτουργία των ΑΕΙ. Όπως έχω δημόσια δηλώσει και κατά το παρελθόν, ενώ υπάρχουν ρυθμίσεις τού νόμου που με βρίσκουν σύμφωνο, διαφωνώ με βασικές διατάξεις του και, μάλιστα, επί της ουσίας, ανεξαρτήτως, δηλαδή, της πιθανής αντισυνταγματικότητάς τους.

Σχετικές αναρτήσεις

Απαντήστε

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.